Projectmanagement: een veranderend werkveld

Veranderen is een constante factor in ondernemen. Maar uw huidige business moet wel gewoon doorgaan. Alles draait om flexibel inspelen op de veranderingen en wensen. Hoe? Effectief projectmanagement en change management helpen u hierbij.

Het vakgebied van de projectmanager is de laatste jaren hevig opgeschud door succesvolle methodieken en werkwijzen, veelal gebaseerd op het Agile- en Lean-gedachtegoed. ISES laat (toekomstige) projectmanagers beter presteren door hen te helpen bij het ontwikkelen van de benodigde competenties voor het doorvoeren van veranderingen.

ISES biedt samen met partner Computrain het meest complete aanbod van vakopleidingen, methoden, technieken, trainingen en certificeringen op het gebied van project- en changemanagement. Denk aan PRINCE2, IPMA, Agile, Lean, programma- en portfoliomanagement, et cetera.

Of u nu net start of al werkervaring heeft, met onze projectmanagement-opleidingen tilt u uw carrière naar een hoger niveau. Bekijk hier welke opleiding of training u vooruit kan helpen.

Sluiten Bekijk alle opleidingen

Opleiding Projectmanagement en Projectmanagement cursussen

Kies één van de programma's

Toon nog 1 opleiding Toon nog {0} opleidingen Toon minder

Erkende kwaliteit

Profiteer met ISES

Projectmanagement Actie

De voordelen van klassikaal opleiden

Meer informatie

Microsoft Actie

Geïnteresseerd in een training op maat?

Meer informatie

Whitepaper
Projectmanagement Actie
Microsoft Actie

Advies nodig?

Maatwerkopleiding?

Behoefte aan wendbaarheid en daadkracht

Helaas is het eerder regel dan uitzondering dat nog steeds veel projecten mislukken. Projectmanagement is hierdoor volop in ontwikkeling en schuift steeds meer op in de richting van verandermanagement. Vroeger lag het accent op het realiseren van administratieve informatiesystemen op basis van vooraf vastgelegde specificaties. Tegenwoordig gaat het om het realiseren van innovatieve en creatieve programma’s en projecten. Natuurlijk zijn er nog deadlines en milestones. Door de toegenomen dynamiek, complexiteit en nieuwe samenwerkingsvormen verandert een vastomlijnd plan in de behoefte aan wendbaarheid en daadkracht.

De rol van projectmanager verschuift

Projectmanagement gaat nog altijd over het binnen de afgesproken tijd en het afgesproken budget realiseren van de overeengekomen resultaten en kwaliteit. Daar waar projectmanagement vroeger bestond uit het beheersen van kosten en het beheren van tijd en capaciteit, bestaat projectmanagement tegenwoordig uit meer dan dat. Vandaag de dag is de strategie van de onderneming ook onderdeel van effectief projectmanagement.
 
Een projectmanager moet flexibel en creatief omgaan met de omgeving en samenwerken met de opdrachtgever en betrokken stakeholders. De projectmanager wordt meer betrokken bij de business en zal hier dan ook affiniteit mee moeten hebben, net als inlevingsvermogen. De rol van projectmanager verschuift van uitvoerder naar ondernemer.
 
Van een projectmanager worden tegenwoordig dus andere of aanvullende competenties gevraagd. De focus bij projecten ligt veel meer op het realiseren van businessdoelen en het inzetten daarbij van de menselijke factor, de opdrachtgever, de stakeholders, maar ook de gebruikers. Er moet allereerst aandacht worden gegeven aan goed opdrachtgeverschap. De opdrachtgever is verantwoordelijk voor de businesscase. Succesvol veranderen en professioneel projectmanagement zijn echter wel afhankelijk van de gehele onderneming.

De standaarden binnen projectmanagement

Binnen het vakgebied projectmanagement is er in toenemende mate behoefte aan het standaardiseren van werkwijzen en methoden en aan certificering van vakmanschap. De meest gehanteerde marktstandaarden voor project- en programmamanagement in Nederland zijn PRINCE2®, IPMA, PMI en MSP®.
 
Naast projectmanagement richten steeds meer ondernemingen portfoliomanagement en projectbureaus in. Men wil zo alle veranderactiviteiten, projecten en programma’s inzichtelijk maken en daarmee kunnen sturen op prioriteiten en voortgang, maar vooral ook op rentabiliteit van de businesscase en de uiteindelijke bijdrage aan de businessdoelen. De markstandaarden Portfolio, Programme and Project Offices (P3O®) en Project Management Office (PMO) kunnen daarbij een goed hulpmiddel zijn.
 
ISES biedt een breed en samenhangend aanbod van (vak)opleidingen, trainingen en certificeringen voor alle rollen in programma- en project management, gericht op de diverse gehanteerde marktstandaarden en methoden. Door het samenwerken met onze business partner Boertien Vergouwen Overduin kunnen we een volledig curriculum bieden waarin de projecttechnische en persoonlijke vaardigheden gecombineerd zijn.

Agile Projectmanagement

Door constante veranderingen is het moeilijk om de toekomst te voorspellen. Deze veranderingen hebben impact op het managen van projecten. De oplossing is een Agile aanpak, ook voor projectmanagement. Een aanpak waarbij de concepten en methoden van projectmanagement behouden blijven en de gewenste flexibiliteit geboden wordt. ISES heeft een compleet aanbod aan professionele klassikale Agile projectmanagement trainingen en opleidingen op Foundation- en Practitionerniveau en als HBO-programma.

Ontmoet de docenten van ISES

ISES heeft een team van zeer deskundige en geaccrediteerde trainers en coaches met praktijkervaring op het gebied van o.a. projectmanagement, programmamanagement, verandermanagement, agile, scrum, PRINCE2® en IPMA. Ontmoet de docenten van ISES.

Terug naar boven

Onze website maakt gebruik van cookies.