Projectmanagement: een veranderend werkveld

Veranderen is een constante factor in ondernemen. Maar uw huidige business moet wel gewoon doorgaan. Alles draait om flexibel inspelen op de veranderingen en wensen. Hoe? Effectief projectmanagement en change management helpen u hierbij.

Het vakgebied van de projectmanager is de laatste jaren hevig opgeschud door succesvolle methodieken en werkwijzen, veelal gebaseerd op het Agile- en Lean-gedachtegoed. ISES laat (toekomstige) projectmanagers beter presteren door hen te helpen bij het ontwikkelen van de benodigde competenties voor het doorvoeren van veranderingen.

ISES biedt samen met partner Computrain het meest complete aanbod van vakopleidingen, methoden, technieken, trainingen en certificeringen op het gebied van project- en changemanagement. Denk aan PRINCE2, IPMA, Agile, Lean, programma- en portfoliomanagement, et cetera.

Of u nu net start of al werkervaring heeft, met onze projectmanagement-opleidingen tilt u uw carrière naar een hoger niveau. Bekijk hier welke opleiding of training u vooruit kan helpen.

Sluiten Bekijk alle opleidingen

Agile projectmanagement trainingen en opleidingen

Kies één van de programma's

Erkende kwaliteit

Profiteer met ISES

Projectmanagement Actie

De voordelen van klassikaal opleiden

Meer informatie

Microsoft Actie

Geïnteresseerd in een training op maat?

Meer informatie

Whitepaper
Projectmanagement Actie
Microsoft Actie

Advies nodig?

Maatwerkopleiding?

Training Agile Projectmanagement: Flexibel en kosteneffectief

Mede door het succes dat vele organisaties hebben behaald met een Agile aanpak, is het imago hiervan veranderd. Van een ‘risicovolle’ methode, zonder uitgebreide controlemechanismen, is Agile nu dé standaard om flexibel en kosteneffectief applicatieontwikkelprojecten binnen de gestelde doelstellingen te realiseren. De kracht van de Agile aanpak wordt gekenmerkt door een directe feedbackcyclus die van toepassing is op de gehele levensduur van een project. Een Agile training van ISES laat (aankomende) projectmanagers beter presteren in hun functie door hen te helpen in het ontwikkelen van de juiste competenties en het doorvoeren van veranderingen.

Andere rol voor projectmanager en projectleider

Agile Project ManagementTM (Agile PM®) is ontstaan uit de methode Agile DSDM (Dynamic Systems Development Method) die is ontwikkeld in 1995. Agile PM® bestaat uit een set van principes, processen, best practices en deliverables die de gehele cyclus van een project ondersteunen. Kenmerkend van deze aanpak is dat alles, behalve de projectopdracht, opleveringsdatum en het budget, doorlopend aan te passen is aan veranderende inzichten en/of omstandigheden. De rol van de projectmanager en de projectleider zijn hierdoor ook anders. De projectmanager is niet meer eindverantwoordelijk voor de scope, kosten, kwaliteit en communicatie binnen een project en hierdoor minder leidend en directief. De projectleider krijgt een faciliterende en begeleidende rol ten opzichte van het projectteam.

Agile PM® in verhouding tot Scrum

Binnen het Agile gedachtegoed zijn er diverse standaarden beschikbaar. De meest toegepaste standaard op dit moment is Scrum. Scrum biedt een uitstekende aanpak om in teamverband de werkvoorraad te prioriteren, te beheren en uit te voeren. Dit komt mede door de zelfsturende eigenschappen van Scrum, gecombineerd met de laagdrempeligheid van starten met Scrum. De aspecten voor het inrichten van de besturing, beheersing, het toezicht en de verantwoording binnen een project ontbreken binnen Scrum. Scrum wordt hierdoor voornamelijk ingezet voor het bouwen en opleveren van de deelcomponenten van een project, maar in mindere mate voor het beheren van een project.
Standaard projectmethodieken als PRINCE2® en IPMA, die wel ingaan op de ontbrekende elementen, zijn door de zelforganiserende en zelfsturende aanpak van Scrum niet goed compatibel met Scrum. Doordat Agile PM® uit het Agile gedachtegoed is ontstaan, is deze standaard wel uitstekend geschikt om met Scrum te combineren. Hierdoor blijft het flexibele karakter van deze aanpak, wat betreft de flexibiliteit rondom de scope van een project, behouden.
 
Bron: APMG-International.

Ontmoet de docenten van ISES

ISES heeft een team van zeer deskundige en geaccrediteerde trainers en coaches met praktijkervaring op het gebied van o.a. projectmanagement, programmamanagement, verandermanagement, agile, scrum, PRINCE2® en IPMA. Ontmoet de docenten van ISES.

Terug naar boven

Onze website maakt gebruik van cookies.