Projectmanagement: een veranderend werkveld

Veranderen is een constante factor in ondernemen. Maar uw huidige business moet wel gewoon doorgaan. Alles draait om flexibel inspelen op de veranderingen en wensen. Hoe? Effectief projectmanagement en change management helpen u hierbij.

Het vakgebied van de projectmanager is de laatste jaren hevig opgeschud door succesvolle methodieken en werkwijzen, veelal gebaseerd op het Agile- en Lean-gedachtegoed. ISES laat (toekomstige) projectmanagers beter presteren door hen te helpen bij het ontwikkelen van de benodigde competenties voor het doorvoeren van veranderingen.

ISES biedt samen met partner Computrain het meest complete aanbod van vakopleidingen, methoden, technieken, trainingen en certificeringen op het gebied van project- en changemanagement. Denk aan PRINCE2, IPMA, Agile, Lean, programma- en portfoliomanagement, et cetera.

Of u nu net start of al werkervaring heeft, met onze projectmanagement-opleidingen tilt u uw carrière naar een hoger niveau. Bekijk hier welke opleiding of training u vooruit kan helpen.

Sluiten Bekijk alle opleidingen

Opleiding HBO Programma- en Portfoliomanagement inclusief MoP® en MSP®

HBO Programma- en Portfoliomanagement inclusief MoP® en MSP®
Cursusvorm:

HBO-programma

Opleidingsvariant:

PDF downloaden
Algemeen

Na afloop van dit praktijkgerichte programma weet u precies hoe u programma- en portfoliomanagement inricht volgens de internationaal erkende standaarden MoP® en MSP®. Nuttig en belangrijk, want voortaan kunt u sturen op succesfactoren als samenhang en afhankelijkheden. Dit programma wordt verzorgd samen met Hogeschool NCOI.

Officieel erkend

ISES is officieel erkend door APMG als ATO (Accredited Training Organisation). Hierdoor bent u ervan verzekerd dat deze opleiding voldoet aan alle gestelde kwaliteitseisen en sluit deze opleiding dan ook perfect aan bij de eisen van de examens MoP® en MSP® Foundation.

Voor wie

Deze boeiende opleiding is ontwikkeld voor (ervaren) projectleiders en programmamanagers die hun kennis van en vaardigheden in programma- en portfoliomanagement op HBO-niveau willen brengen.

Aanpak

Dit praktijkgerichte HBO-programma bestaat uit 3 modules. In de module Managing Successful Programs (MSP®) Foundation verwerft u fundamentele en specifieke kennis over programmamanagement aan de hand van de MSP®-methode. In de module Managing of Portfolios (MoP®) Foundation leert u portfoliomanagement aan de hand van de MoP®-methode. Daarnaast ga je ook aan de slag met uw projectmanagementvaardigheden. In deze module leert u de belangrijkste aspecten van een project kennen en toepassen.

Studiemateriaal

In dit programma wordt gebruik gemaakt van het meest actuele studiemateriaal. Tevens beschikt u over een moderne online leeromgeving, e-Connect. Deze omgeving bevat alle informatie die u voor de opleiding nodig heeft, plus aanvullende informatie. Daarnaast kunt u makkelijk communiceren met de overige deelnemers.

Vrijstellingen

Deze praktijkgerichte opleiding wordt verzorgd op HBO-niveau. U kunt vanuit dit programma verder studeren naar diverse HBO Bacheloropleidingen van NCOI, waar deze modules ook deel van uitmaken. Indien u wordt toegelaten, ontvangt u gegarandeerd vrijstelling. Zie Toelichting HBO Bacheloropleidingen voor de voorwaarden.

Diploma

De 2 modules MoP® Foundation en MSP® Foundation rondt u af met een schriftelijk examen. De module Projectmanagementvaardigheden rondt u af met een concreet plan van aanpak voor de toepassing van MoP® en MSP®. Als u beide examens en het plan van aanpak met een voldoende afsluit, ontvangt u het diploma 'HBO Programma- en Portfoliomanagement inclusief MoP® en MSP®'.

Inhoud

Inhoud

De opleiding is opgebouwd uit 3 modules. Hierin komen de volgende onderwerpen aan bod:

Managing Successful Programs (MSP) Foundation

(2 dagen)

 • Overzicht MSP®-principes, -besturingselementen, -rollen en -processen
 • Risicomanagement
 • Beheren van de baten
 • Beheren van de verandering
 • Planning en beheersing
 • Multi-project planning
 • Kwaliteitsmanagement
 • Besturing van het projectendossier en de procesmatige veranderingen
 • Identificeren van programma's
 • Definiëren van programma's
 • Besturing inrichten op programma's
 • Uitvoering en realisatie van programma's
 • Afsluiten van programma's

Management of Portfolios (MoP®) Foundation

(2 dagen)

 • Principes van MoP®
 • Definitiecyclus: Understand, Categorise, Prioritise, Balance, Plan
 • Leveringscyclus: Management Control, Benefits Management, Financial Management, Risk Management, Stakeholder Engagement, Organisational Governance, Resource Management
 • Rollen binnen MoP®
 • Voordelen van portfoliomanagement
 • Portfoliodocumentatie
 • Portfoliomanagement Health Check

Projectmanagementvaardigheden

(4 bijeenkomsten van 3 uur)

 • Intake met de opdrachtgever/executive
 • Betrekken en motiveren van het projectteam
 • Aansturen van het projectteam
 • Escaleren van issues

Diploma

De 2 modules MoP® Foundation en MSP® Foundation rondt u af met een schriftelijk examen. De module Projectmanagementvaardigheden rondt u af met een concreet plan van aanpak voor de toepassing van MoP® en MSP®. Als u beide examens en het plan van aanpak met een voldoende afsluit, ontvangt u het diploma 'HBO Programma- en Portfoliomanagement inclusief MoP® en MSP®'.

Planning

Bedankt voor uw interesse voor een inschrijving in deze training. Wilt u meer weten over de startdata en locaties van deze training, dan adviseert ons ISESteam u graag op het nummer: 035 - 695 63 00. U kunt hier ook uw gegevens achterlaten zodat wij u contacteren voor verdere informatie. We zien uw inschrijving graag tegemoet!


Kosten

Code: ISES-HPPM4
Totaal: € 2.865,-
Inclusief locatie- en arrangementskosten, exclusief btw.
U kunt deze opleiding ook in 3 termijnen betalen. Hiervoor wordt een opslag van 8% in rekening gebracht.

Locatie- en arrangementskosten

ISES regelt voor u een arrangement bestaande uit onbeperkt koffie, thee en ijswater. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangementskosten? Dan brengen wij naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- per avond (excl. btw).

Reprorechten en hand-outs

Voor opleidingen van onze businesspartners worden er kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Het betreft hier een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw).

Btw

Kiest u voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw. Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief-btw-prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaalt u uw opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 6% btw. Wordt er enkel een totaalprijs vermeld, dan kan het zijn dat op een deel van deze samengestelde prijs btw van toepassing is.

HBO Programma- en Portfoliomanagement inclusief MoP® en MSP®

Cursusvorm:

HBO-programma

Opleidingsvariant:

PDF downloaden

Advies nodig?

Maatwerkopleiding?

Terug naar boven

Onze website maakt gebruik van cookies.